Förra terminen hette en av mina närmsta vänner här vid UNC, Adrienne, och Adrienne härstammade från Columbus, Ohio där hon fortfarande hade familj och vänner. Då Adriennes studier närmade sig sitt slut och hon skulle lämna UNC för ett internship i Egypten i början på våren bestämde vi oss för att jag skulle komma och se Ohio under januari eller februari; se staden, dricka single malt på hennes farsas nota på countryklubben osv osv. Nothing but the essentials.
Planerna ändrades dock och hennes internship började lite tidigare, hon kom ner en sväng till Chapel Hill och hälsade på alla hennes vänner istället och mina resplaner till Ohio – the Buckeye State – blev aldrig av. Men saker och ting har, som alltid, en förmåga att lösa sig och nu är jag just på väg att ge mig ut på en ny resa som ska ta mig – av alla platser – till Columbus, Ohio.
Rationalen för denna resa är dock märkbart annorlunda; mindre single malt, mer politisk ödes-tisdag. Columbus, Ohio är ground zero för nästa kapitel i den…fortfarande hissnande, aldrig sinande, ständigt hektiska…Obamakampanjen.
Tisdagen den 5:e mars artar sig till att bli en mini-super Tuesday – en dag då de politiska vågskålarna står och väger, redo att spilla över åt ena eller andra sidan. Som tidigare nämnts är situationen tämligen klar: Obama har krossat Clinton i de föregående elva staterna, detta är utan tvekan Clintons sista chans – hon MÅSTE vinna Texas och Ohio för att kunna fortsätta sin kampanj.
Hans och Alexandras uppgift är enkel nog: att sätta stopp för Clinton i Ohio. Uppgiften må dock visa sig vara oss övermäktig; Ohio är, vid sidan av New York, förmodligen Senator Clinton’s starkaste fästning och firewall. Realistiskt nog handlar det mer om att säkra en Obama-vinst i Texas och se till att inte förlora med för mycket i Ohio. Om vi kan lyckas med detta tror i stort sett alla kommentatorer att elektorerna kommer komma ut för Obama och tvinga ut Clinton ur racet – om Senatorn från New York skulle vinna både Ohio, Texas och kanske även Rhode Island (vilket är nära New York) så är vi tillbaka till ett dödläge där Obama fortfarande skulle leda i röster och stater men där momentum skulle vara med Clinton. Om så är fallet fortsätter den demokratiska primärvalskampanjen och nästa stopp blir Wyoming och dagarna efter i Mississippi för att sedan nå North Carolina den 6:e maj.
Men innan det nu bär av till Ohio så åkte Hans, Alexandra, Jesse, Alisa, Elyse and Yasmina upp till Norfolk i Virginia för att se Regina Spektor. Det var andra gången på knappt sex månader som jag fick chansen att se denna vidunderliga lilla kvinna sitta framför flygeln och hamra, stå mitt på scenen och tjuta, smyga omkring i kulisserna och gnola. Roadtrippen var väldigt trevlig, jag hade aldrig träffat Elyse och Yasmina förut och vi hade en trevlig fyratimmarsresa genom norra North Carolina och upp igenom Virginia lyssnandes på Regina Spektor, White Stripes och the Doors med solnedgången över de gröna fälten utmed vägen.
Regina Spektor var fantastisk, förra gången jag såg henne vid Duke var hon sjuk och svag, denna gång var hon kry och full av energi. I goda vänners samkväm må allting vara trevligt, men Regina lyckades pricka in alla av mina favoritlåtar; Us, Fidelity, On The Radio och avslutade setet med en fantastisk Samson. Lyckligtvis slapp jag köra de fyra timmarna hem mitt i natten och kunde istället krypa ihop i baksätet med mina vänner, vrida ner volymen på stereon en aning och flyta iväg från häret och nuet.
- - - - - - - - - -
För att få er alla i Obamatastic Ohio-mood, vahän ni må befinna er så kommer här Hans tio favoritlåtar om Ohio:
10. “The Banks Of The Ohio” Johnny Cash
-Johnny Cash levererar med en röst ljuv som sandpapper och djup som en tunna – hans fru June och hennes Carter-systrar harmoniserar över en nytappning av common domain-klassikern som först nådde berömdhet på fyrtiotalet.
9. ”Texas To Ohio” Damien Jurado
-jag snubblade på Damien Jurado för flera år sedan, endast på grund av faktumet av att Jurado släppte skivor på Sub Pop – men som man säger härikring: never look a gift horse in the mouth.
8. ”In Ohio” Joseph Arthur
-jag hoppas verkligen inte att min Ohio-upplevelse blir lika bitterljuv och mystiskt frånvarande som Joseph Arthurs. Knappt en minut lång och med Arthur placerad mitt i en enorm ekokammare the size of Cleveland – låten må vara lite kuslig men är ett fenomenalt intro till hans bästa skiva Our Shadows Will Remain.
7. ”Ohio River Boat Song” Bonnie ’Prince’ Billy
-Will Oldham, Bonnie ‘Prince’ Billy, Palace Music, Palace Brothers – kärt band har många namn och Ohio Riverboat Song är en av den oefterhärmlige Oldham’s bästa låtar oavsett vilket namn han för tillfället råkar gå under. Lyssna framför allt på den makalösa versionen på Sings Greatest Palace Music.
6. “Somewhere In Ohio” Jayhawks
-ungefär så poppiga som Jayhawks någonsin blev, kanske inte en av bandets stora klassiker men ändå en fin liten bit från bandets näst-sista album och en låt jag hörde live de sista gångerna jag såg bandet under avskedsturnén. Förövrigt har deras sista spelning på KB i Malmö definitivt en plats på Top 10 Listan över bästa spelningar någonsin.
5. “Down On The Banks Of The Ohio” Blue Sky Boys
-få skivor har varit viktigare för den moderna studien av populärmusik än Harry Smith’s legendariska Anthology of American Folk Music, denna ljuvliga lilla ballad är från seriens fjärde volym och är en version av en av den amerikanska sångbokens största klassiker.
4. “Carry Me Ohio” Sun Kil Moon
-Mark Kozeleks alias Sun Kil Moon har visat sig vara något av en bisarr idé; en skiva med endast AC/DC-covers, en annan med endast Modest Mouse låtar – och så Ghosts Of The Great Highway, där denna pärla av singer-songwriter indie för det tjugoförsta århundradet är tagen från. Oerhört vacker.
3. “Dayton, OH” Richmond Fontaine
-mina Ohio planer omfattar inte Dayton denna gång, men om de gjorde det så skulle soundtracket till bilfärden genom staden onekligen vara Richmond Fontaine’s garage-dänga från Safety-albumet. Det slår mig just att jag såg Richmond Fontaine i Köpenhamn terminen innan det bar av till Chapel Hill och den kvällen var första gången jag träffade någon på europeisk mark som kände igen min Obama-tröja! Saker och ting förändras må jag säga.
2. “Ohio” Neil Young
-en av Crosby, Stills, Nash & Young’s mest fantastiska låtar, från ett av bandets bästa album. Också en av deras mest hardhitting social commentaries om Nixon, Kent State våldsamheterna och andra ljuva kapitel i the Buckeye State’s historia.
1. “Cuyahoga” R.E.M.
Men givetvis är det så. Möjligen skulle den självkritiska rösten inom mig kunna opponera sig och säga att det kanske var lite väl förutsägbart att en R.E.M.-låt från den tjugo år gamla Lifes Rich Pageant LP:n skulle toppa denna lista (som så många andra listor!). Men min lilla inre censor får ändå hålla sin lilla trut då Cuyahoga är en av bandets mest omtyckta och lätt-dekrypterade protest-låtar.
Cuyahoga dalen i norra Ohio var för tre hundra år sedan ett paradis med djupa skogar, vida slätter varpå buffeln frodades och vars fält genomborrades av en majestätisk flod med klarblått vatten. Snabbspola framåt till 1980-talet och floden skapar internationella nyheter då den blivit så pass förorenad att själva floden en dag faktiskt börjar brinna och oljan och smutset i vattnet håller elden vid liv i dagar. Michael Stipe sjunger om hur snabbt saker försvinner, om hur lätt historien glöms bort och hur det är dags att börja om på nytt.
”This land is the land of ours, this river runs red over it
We are not your allies, we can not defend
This is where they walked, this is where they swam
Take a picture here, take a souvenir
Cuyahoga,
Cuyahoga, gone”
No comments:
Post a Comment